Homlokzati hőszigetelés a gyakorlatban

Ha homlokzati hőszigetelésen töri a fejét, s kíváncsi arra, hogy mindez miképp működik a gyakorlatban, akkor ennek most néhány mondat erejéig utánajárunk. A homlokzati hőszigetelés gyakorlatilag megfizethetetlen, hosszú távon pénzt spórolhatunk meg vele, hisz kevesebb energia szökik el a lakásból, ezáltal a fűtésszámlánk is csökken. Ha mindez még megfelelő PVC nyílászáróval párosul, akkor a homlokzat hőszigetelésére mindenképp érdemes áldozni. Emellett nagyságrendekkel csökken a falazaton megjelenő penész veszélye, ami mind a vakolatban, mind a falazatban egyaránt kárt tehet.

A gyakorlatban a homlokzati hőszigetelés felvitele előtt a falazatot a szennyeződéstől minden esetben meg kell tisztítani. Amennyiben utólagos hőszigetelésről beszélünk, amire manapság egyre több példa van, akkor a könnyen pergő vakolatokat el kell távolítani. A megtisztított alapfelületet, az előírásoknak megfelelően a mélyalapozóval telítettségig kell itatni. A kiszáradt, és előzőleg mélyalapozóval telített felületre ragasztják a hőszigetelő polistirol lapokat. Ez úgy történik, hogy a hőszigetelő lapokat, a szélein, és egész felületén pontszerűen bekenik polistirol ragasztóval, utána szorosan, egymáshoz illeszkedve felhelyezik a falfelületre.

Fontos arra figyelni, hogy a polistirol lapok közötti hézagokba ne kerüljön ragasztó! Ahhoz, hogy minőségi rögzítést végezzenek, fontos a rögzítő dübelek használata, valamint az élekhez és a sarkokhoz a kiegészítő elemek, élvédők alkalmazása. A lapok felragasztása után következhet az üvegszövet háló beágyazása a polistirol bevonó anyagba, mégpedig úgy, hogy ránc és gyűrődésmentesen kerüljön fel, s a háló szélei fedjék egymást. Erre kerül egy glettelés, ami az egész hálót befedi.

Végül az egész kiszáradt felületet finomvakolat alapozóval átkenik, s ennek teljes száradása után a dryvit finomvakolatot fel lehet vinni a falfelületre. A finomvakolat, mindamellett, hogy esztétikus megjelenést ad, még ráadásul víztaszító, és az UV sugarak ellen is védelmet nyújt.

Both comments and pings are currently closed.

A kommentelés jelenleg zárva van.

Subscribe to RSS Feed Kövess a Twitteren!