Régebben használt hőszigetelő anyagok

Hőszigetelőknek azokat az anyagokat nevezzük, amelyeknek hővezetési tényezője légszáraz állapotban 0,20-0,25 kcal/móra °C-értéknél kisebb. A csekély hővezetésen kívül az ideális hőszigetelő anyagnak alkalmazási területétől függően egyéb tulajdonságai is legyenek. A hőszigetelő anyagok vagy természetes állapotukban már porózusak,vagy a pórusokat mesterségesen hozzák létre bennük. Az anyag hőszigetelése számottevően csökken, ha a pórusokat részben vagy egészben víz vagy jég tölti ki. Éppen ezért ezeket az anyagokat nedvesség ellen mindig védeni kell.

Kovaföld

A kovaföld apró egysejtű állatok elhalt testéből keletkezett üledékes kőzet. Hazánkban is található. Töltőanyagnak, habarcs készítéséhez,könnyűbeton gyártásához és idomtestek előállítására használják. A kovaföldet finomraőrölve (0-3 mm), hozzák forgalomba.Védőfalak közé kötőanyag nélkül beszórva is alkalmazzák hőszigetelő rétegként.

Kovaföldes habarcs

A kovafőldből készült idomtestek illesztésére használják, de önálló hőszigetelő rétegként is alkalmazható Készítésére 0-3 mm szemnagyságú kovaföldőrleményt, kötőanyagául m3-ként 100-120 kg fehér mészpépet használnak fel.

Termalit

Alapanyaga a kovaföld, amelyet agyaggal, kiégethető adalékkal (parafadara, fűrészpor, kenderpozdorja, szénpor, stb.) és vízzel gyúrnak össze. A formázott, majd kiszárított keveréket legalább 900 °C-on égetik. Ennek során az égethető adalék kiég és egyenletesen 139eloszlott kisméretű pórusok maradnak vissza, amelyek kedvezően befolyásolják a hőszigetelő képességet. Téglatestek és héjidomok formájában kerül forgalomba. A téglatestek 123 x 250 mm alapméretűek, és 30, 40, 65, 80 mm vastagságban készülnek. A héjidomokat csövek szigetelésére használják.

Szupertermalit

A termalittal azonos összetételű anyag azzal a különbséggel, hogy 1000 °C-on égetik. A kisméretű téglának megfelelő nagyságú testek formájában készül .

Both comments and pings are currently closed.

A kommentelés jelenleg zárva van.

Subscribe to RSS Feed Kövess a Twitteren!