Szálas szigetelőanyagok

A legjobb hőszigetelő anyag, a nyugvó levegő . A szálas hőszigetelő anyagoknak az a szerepük, hogy nagymennyiségű levegőt tartalmazva, annak mozgását megakadályozzák, és így a levegő jó  hőszigetelő tulajdonsága előnyösen legyen felhasználható. Ilyen anyagok az üvegszál és a salakgyapot.

Üvegszál

Kétféle üvegszálat állítanak elő. A bosszú üvegszál 2,5-4,0 m hosszú, legfeljebb 20/L vastag szál. Úgy készítik, hogy a megolvadt üvegből üveg vagy vaspálca segítségével szálat húznak, amelyet gyorsan forgó kb 1 m átmérőjű hengerre csévélnek, majd a dob tengelyével párhuzamosan felvágják és lefejtik.

Az üveggyapot 10-60 cm hosszú, legfeljebb 23m vastag szál. Recés, gyorsan forgó samottkorongon  állítják elő úgy, hogy a korongra vékony sugárban megolvasztott. üveget folyatnak. A korong a folyékony üveget szálakra foszlatja. Az üvegszálat vagy közvetlenül tömés, illetve rácsavarás útján használják fel, vagy üvegpaplant készítenek belőle. A varrott üvegpaplant kócszerűen fellazított üvegszálból gyártják, amelyet egyenletesen széthúzott egymást különböző szögben metsző üvegszálakkal, úgynevezett fátyolozott réteggel vesznek körül. A paplanok 1 m szélesek, 2,5-10,0 m hosszúak ős vastagságuk 15, 30, 40, 50 mm. Testsűrűségük 160 kg/m3. A varrott, fátyolozott üvegpaplan egymásra rakott fátyolozott rétegekből készül a varrott üvegpaplannal azonos méretben, de 180 kg/m3 testsűrűséggel. Az üvegszálkészítményeket száraz, fedett helyen kell tároni, és a nedvességtől -fokozottan óvni kell.

Salakgyapot

1400 °C körüli hőmérsékleten megolvasztott kohósalakból gyártják. A kohósalakot nagy sebességű gőz- vagy meleglevegő áramba csepegtetik, amely az anyagot 0-12 p átmérőjű szálakra foszlatja szét. Háromféle alakban hozzák forgalomba:

  • A laza salakgyapot testsűrűsége 0,1 kp/cm2 nyomás alatt, a minőségtől függően 220 kg/m 3 vagy 280 kg/m3.
  • A salakgyapot matrac kívánság szerinti méretben készül, 4-10 cm vastagsággal. Az anyagot festett vagy horganyzott acél huzalfonat közé tömik előírt testsűrűséggel.
  • A salakgyapot zsinór 30 mm átmérőjű, sűrűszövésű pamuthálóba tömött salakgyapot. Tárolni csak száraz, fedett helyen, legfeljebb 1,80 m rétegvastagságban szabad.
Both comments and pings are currently closed.

A kommentelés jelenleg zárva van.

Subscribe to RSS Feed Kövess a Twitteren!